Mimari

5000 YILLIK ANTİK SÜMER APARTMANI

5000-yillik-antik-sumer-apartmani

İtalya’nın önemli eğitim kurumlarından biri olan Perugia Üniversitesi ve Roma Üniversitesi tarafından yürütülen arkeolojik araştırmalar Mezopotamya’nın çok az araştırılan ve çok bilinmeyen bir dönemine ışık tutuyor. Antik Lagaş Sümer Devletlerinden biri olan Nigin sit alanı Tel Zurghul’da gerçekleştirilen araştırmalarda yaklaşık 5.000 önce inşa edilen bir bina keşfedildi.

Araştırmalar Antik Sümer Dönemine Işık Tutuyor

Tel Zurghul’da devam eden araştırmalarda arkeologların keşfettiği binanın tamamen pişmemiş tuğladan yapıldığı tespit ediliyor. Kazı alanı bu binayı da kapsayan bir yerleşkede, kenarda bulunan dağın eteklerine kadar geniş bir alanı kapsıyor. Büyük bir bölgeyi kapsayan araştırmalarda ortaya çıkan bu 5.000 yıllık bina içerisinde şu ana kadar depo alanı olduğu düşünülen bir yer ortaya çıkarıldı. Üç odada yapılan araştırmalarda oldukça iyi yapılmış ve günümüze kadar korunmayı başarmış büyük boyalı kavanozlar bulundu. Kavanozlardaki boyaların hangi bitkilerden elde edildiğine dair analizlerin de sürdüğü açıklanıyor.

Tel Zurghul Keşifleri

Yürütülen bu kazı çalışmaları aslında bir tesadüf eseri ortaya çıkmamış.  Daha önce benzer sit alanlarında yapılan çalışmalarda Antik Lagaş Devleti krallarına ait olduğu düşünülen birçok çivi yazısı bulunmuş. Bu yazıların birçoğu şimdi Musée du Louvre koleksiyonunda yer alıyor. Bu yeni kazı da hayli zengin bir tarih içeren ama çok araştırma yapılmayan bu alandaki devam niteliğinde bir kazı oluyor. İtalyan arkeologlar bu yeni kazıda, daha önce bulunan eski yazıtlarda belirtilen su ve balıkçılık tanrıçası Nanshe’ye adanan bir tapınak da bulduklarını düşünüyor.

0 Comments
Share

Ayse fügen ARDA

Reply your comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *