Mimari, Tasarım

YEŞİL SERTİFİKALI BİNALAR

yesil-sertifikali-binalar

Çevreye duyarlı ülkelerde sıklıkla karşımıza çıkan ekolojik, sürdürülebilir, doğayla uyumlu binalar artık yavaş yavaş bizim de hayatımıza giriyor. Bu tip binalar daha iyi bir gelecek için doğal kaynakları tüketmeden kendi kendine bütüncül bir anlayışla ele alınıyor. Henüz yapım aşamasında arazi seçimi ve iklim koşullarına göre planlanarak tüketen değil üreten bir şekilde konumlandırılıyor. Yapım sırasında da yine ekosisteme zarar vermeyecek şekilde, atık oluşturmayan malzemeler tercih ediliyor.

Küresel Isınmaya Karşı Yeşil Binalar

Dünya üzerindeki binalar toplam enerji kaynağımızın neredeyse 1/3’ünü kullanıyor. Bu açıdan bakıldığında bu enerji sarfiyatını azaltmanın yolu en başta yaşam alanlarımızdan geçiyor. Yeşil binaları en basit anlamıyla konfordan ve korumadan ödün vermeden enerji tasarrufu sağlayan yapılar olarak da tanımlayabiliriz.

Yeşil Sertifika Yönetmeliği

İlk etapta hastane, okul veya AVM gibi projelerde karşımıza çıkan yeşil binalar şimdilerde yaşam alanlarında da uygulanmaya başlandı. Ancak, doğal olarak herkes dilediğince yeşil sertifika alamıyor. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik çevreye verilen zararlı etkilerin azaltılmasına yönelik değerlendirme ve belgelendirme sistemine açıklık getiriyor. Bu süreçlerin nasıl işleyeceği ve yine kimlerin nasıl rol oynayacağı da belirtiliyor. İlk etapta değerlendirme işlerini yönetecek kuruluşlara yetki belgesi verilmesi işlemlerine başlandı. Buna göre değerlendirme kuruluşu olmak isteyen firmalar bakanlığa başvuru yapabiliyor.

 

Yeşil Sertifika Nasıl Alınır?

Yeşil sertifika alabilmek için bakanlığın yetkilendirdiği değerlendirme kuruluşlarından birine başvurmak gerekiyor. Bunun için aracı olarak yeşil sertifika uzmanı kullanılıyor. Müracaat yapıldıktan sonra değerlendirme kuruluşu, yeşil sertifika değerlendirme puanlamasına göre işleri yürütüyor. Bakanlığa karşı direkt sorumlu olan kuruluşlar yaptıkları iş ve işlemleri YeS-TR’de gerçekleştiriyor.

Ayrıca, bu yönetmelik yayınlandıktan sonra 8 Aralık 2014 tarihli ve 29199 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sürdürülebilir Yeşil Binalar ile Sürdürülebilir Yerleşmelerin Belgelendirilmesine Dair Yönetmelik” yürürlükten kaldırılmıştır.

0 Comments
Share

Ayse fügen ARDA

Reply your comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *