Gayrimenkul

Hangi Yaşta Hangi Ev!

hangi-yasta-hangi-ev-tipini-seciyoruz

Konut değiştirmenin altında farklı bir psikoloji var.  Genel olarak hayatın farklı dönemlerdeki ihtiyaçlara göre bu eğilime giriyoruz; bu nedenle ideal ev kavramı her yaşta başka bir düşünceye evriliyor. Gelin hep birlikte yaşlara göre ev tercihleri nasıl değişiyor bir bakalım.

 

Gençler Şehir Merkezinde Kalıyor

Anket sonuçlarına baktığımda, gençlerin %75’i şehir merkezlerine yakın bölgeleri tercih ettiğini farkettim. Bunun ana nedeni sosyal hayata ve iş bölgelerine yakınlık olarak belirtiliyor. Gençlerin %60’ı küçük daireleri veya stüdyo tipi evleri tercih ediyorken, bu dairelerin %80’i sosyal olanaklara çok daha kolay erişim sağlıyor. Kira fiyatlarının geldiği seviye sonucu günümüzde artık paylaşımlı ev modellerini tercih edenlerin sayısı da hızla yükseliyor. (Via City Life Insights Magazine)

30’lu Yaşlarda Aile Hayatı Başlıyor

30’lu yaşlarında olanların %77’si ev sahibi olmayı istiyor, tabii ki Türkiye’de değil ama Amerika’da %50’si bu dönemde ev sahibi olmayı başarıyor. Bu grup genel olarak çocuk sahibi olmayı da planladığı için 1+1 tipi evlerden daha çok 2+1 ve daha üzerindeki evlere yöneliyorlar.

Maalesef ülkemizde 30’lu yaşlarda ekonomik sorunlar nedeniyle ev sahibi olma ihtimali her geçen yıl biraz daha düşüyor. 2015 yılında %62 olan ev sahibi oranı %55’e kadar gerilemiş durumda. [Via Homeownership Stability Research Group]

 

Çocuklar Evden Giderse…

Hane halkı sayısı 2008 yılında 4 kişinin üzerindeyken, 2022 yılında 3,17 kişi oldu. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu rakamın 3 kişinin altına inebileceği belirtiliyor. Bu durum zaman geçtikçe daha fazla gencin bireylerin daha fazla evden ayrıldığını da bize gösteriyor.

Konut Tercihleri Raporu”na göre, çocuklarının evden ayrılmasıyla birlikte yaşlı çiftlerin %60’ı daha küçük ve bakımı daha kolay olan bir eve taşınmayı düşünüyor. Maliyetleri azaltmak, değişen ekonomik koşullarla gerekli hale geliyor. Aynı araştırmada emeklilerin %80’inin rahat bir yaşam sürdürebilmek için erişilebilirlik ve sağlık hizmetlerine yakın bir yerde yaşamak isteği ön plana çıkıyor.

 

 

0 Comments
Share

aysefugenarda

Reply your comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *