Gayrimenkul

BOŞ OFİSLER KONUTA DÖNÜŞÜYOR

bos-ofisler-konuta-donusuyor

Yaklaşık 2 senedir konut arzında devam eden sıkıntıyı gidermeye yönelik ofislerin konuta dönüşmesi gerektiğini anlatıyorum. Özellikle ofise bağımlılığın azalmasından sonra ortaya çıkan boş ofis alanları konut arzına ciddi katkı sağlayabilir. Ailelerin, öğrencilerin ev bulamadığı bir dönemde, gayrimenkul tam da sosyolojik bir probleme evrilmek üzereyken böyle bir hamle ile bir nebze olsun rahatlama sağlayabilir. Elbette tüm sorunları çözmez ancak konut arzını artırmak ve fiyatları düşürmek için önemli bir adım olarak görülebilir.

Ofisler Konuta mı Dönüşecek?

Ofislerin konuta dönüşmesi, yüksek kiralar ve ev fiyatlarına karşı yeni bir çözüm olarak sunuluyor. Boş ofis alanları, uygun şartları sağlayanlar için konuta dönüştürülecek. Bu da konut arzını artırarak vatandaşların daha ekonomik fiyatlarla ev sahibi olmasına yardımcı olabilir.

Yapılan analizlere göre Türkiye genelinde ofislerin konut dönüşümüyle 100 bin yeni konut arzı sağlanabilir. Bu değişiklik, Çevre, Şehircilik ve İmar Bakanlığı tarafından yapılan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde gerçekleştirildi.

Yeni düzenlemeye göre, boş ofisler uygun şartları sağlayanlar için en fazla %50 oranında konuta dönüştürülebilecek. Bu karar, belediye meclisleri tarafından alınabilecek. İstanbul’da 1 milyon metrekare boş ofis alanı bulunuyor ve bunun sadece İstanbul’da 20 bin yeni konut üretimine olanak tanıması bekleniyor. Ayrıca, verilecek teşviklerle (vergi avantajı, giderlerin düşmesi vs.) ofis sahiplerinin konuta dönüşüm avantajını kullanması bu sayının 50 bine kadar artması da olası görülüyor.

Ne Kadarlık Bir Alan Dönüştürülebilir?

Ofis dönüşümünün önemi, İstanbul’daki ofis arzının büyüklüğünden de anlaşılıyor. Şu anda İstanbul’da 6.5 milyon metrekare ofis alanı bulunuyor ve bunun 1 milyon metrekaresi boş durumda. Rakamlarla ifade edince belki anlaşılmıyor olabilir ancak binlerce aile için ulaşılabilir konut anlamına geliyor. Ancak, ofislerin konuta dönüşümü her bölgede kolayca gerçekleşmeyebilir. Özellikle banyo gibi ıslak zemin alanlarının konut için uygun hale getirilmesi gerektiğinden, bu dönüşüm bazı projelerde daha kolay olabilir. Bu nedenle ruhsat aşamasındaki ofislerin daha kolay bir şekilde konuta dönüşmesi mümkün diyebiliriz.

Sonuç olarak bu hamle, ev sahibi olma hayali kuran insanlara daha fazla seçenek sunabilirken, ofis yatırımcılarına da vergi avantajları ve daha düşük giderler sağlayabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Comments
Share

aysefugenarda

Reply your comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *