Gayrimenkul

EV SAHİBİ KİRACI SORUNLARI BÜYÜYOR

ev-sahibi-kiraci-sorunlari-buyuyor

Son 2 yıl içerisinde aşırı yükselen kiralar ev sahibi-kiracı sorunlarını da beraberinde getirdi. Kiracılar yeni ev bulamayacağı korkusuyla evden çıkmıyor, ev sahipleri ise enflasyon karşısında kendini korumak için kiracısını çıkarmak ve daha yüksek fiyattan ev kiralamak istiyor. Geçtiğimiz sene getirilen %25 kira sınırlaması ile işler iyice birbirine girerken, uygulamanın uzatılması ile ortalık adeta savaş alanına dönüştü.

Sosyolojik ve Ekonomik Bir Sorun

Ev sahibi – kiracı sorununu artık basit bir sorun olarak göremeyiz. Bugün toplumda yaşanan uyuşmazlıkların temel nedeni sosyolojik, demografik ve ekonomiktir. Enflasyonun %100’ün üzerinde olduğu bir yerde konut kiralarında yasal sınırlar getirmek yaraya geçici olarak merhem olmak demektir. Üstelik gördük ki ömrü çok kısa oluyor. Kayıt dışılığı artırırken, ev sahiplerini ve kiracıları direkt olarak karşı karşıya getiriyor.

Gayrimenkul Sektörü Tümüyle Etkileniyor

Sorunların daha da artması sektörü dolaylı yönden etkilemeye başladı. Eskinin en karlı yatırımı olan ev al-kiraya ver pasif gelir elde et modeli artık revaçta değil. Ev sahipleri evlerini kiraya vermekten kaçıyor. Hatta kiracı ile uğrama derdi yerine yükselen mevduat faizlerini ya da borsayı daha avantajlı görüyor. Kısa vadeli dönemde mevduat faizlerinin %40’a yaklaşması ciddi br pasif gelir sağlıyor.

Ev Sahiplerini Evlerini Kiraya Vermekten Vazgeçiyor

Boş evi olana vergi üzerine çalışmalar yapıldığını duyuyoruz ancak bu da çözüm değil. Bir öncekiler gibi yalnızca kısa vadeli çözümler sağlamaktan öteye geçmeyecek bir durum olarak görülüyor. Birçok yerde kiracı ile uğraşma derdi yerine vergimi öderim, diyen ev sahipleri ile dahi karşılaşabiliyoruz. Ülkemizde ekonomik ve sosyolojik sorunları çözmedikçe gayrimenkul sektörünü ve kira piyasasını rayına oturtmak en azından orta vadede mümkün gözükmüyor. Memur, işçi, öğrenciler şehir merkezlerinde ev bulamazken, bir de üstüne ev sahipleri kiralık evlerini piyasadan çekerken işler daha da zorlaşacak gözüküyor. Mevcut kiracılar ise mahkeme ile uğraşırım yine de 2-3 yıl çıkmam anlayışı içerisinde. Arz-talep dengesi sekteye uğramış duruma geliyor.

0 Comments
Share

aysefugenarda

Reply your comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *