Gayrimenkul

YATIRIMCI GÖZÜNDEN…

yatirimci-gozunden
Yaşadığımız pandemi süreci tüm sektörleri etkilediği gibi, gayrimenkul sektörünü de etkiledi. Ülkemizde ise salgın öncesi ve salgın sırasında artan ertelenmiş talepler, konutta faiz indirimi kampanyasıyla birleşince adeta bir patlamaya dönüştü. Gayrimenkulde rekor üstüne rekor geliyor. Karamsar bir ilk 6 ayın ardından şimdi gözler ikinci 6 ayda tüm yılı kurtararak 2021 için bir ön hazırlık yapmaya çevrildi. Elbette iç pazarımızın hali bu şekildeyken, bizleri yatırımcıların da ne düşündüğü ilgilendiriyor. Ortadoğulu gayrimenkul yatırımcılarının eğilimlerini biliyoruz ama Avrupalı yatırımcı ne düşünüyor?
KONFOR:

Urban Land Instutite tarafından yapılan araştırmalara göre, yatırımcıların %50’si şu an uygun olan yatırımlık varlıkların önümüzdeki 5 yıl içerisinde zor bulunacağını düşünüyor. Bu sonuç Avrupa’da gayrimenkul sektörünün cazibesini koruyacağını da gösteriyor. Bu arayışın bir sonucu ise getiri ve gelir arayışının sektörü konfor arayışından uzaklaştırıyor. Niş alanların ve özellikle öğrenci konutlarının popülerlik kazanması da bunun bir sonucu… Yine katma değeri yüksek ve temel ihtiyaçlara yönelik alanlara da ilginin artacağı düşünülüyor.

GELİR ARAYIŞI:

Özellikle pandemi sürecinin devam ediyor olması -ki ne zaman biteceği tam olarak halen bilinmiyor-, jeopolitik olarak yaşanan belirsizlik, siyasi karmaşalar ve yüksek faiz oranları göz önüne alındığında, yatırımcılar uzun dönemli ve güvenli getiri ihtiyaç durumunu önemsiyorlar. Gelir arayışı 2020 ve 2021 hatta 2022 için Avrupa’da yatırımın temelini oluşturuyor. Yatırımcılar yalnızca konuta değil, konut çeşitlerine de sermaye ayırmaya başladılar. Geleneksel ile alternatif gayrimenkul arasındaki fark yavaş yavaş ortadan kalkıyor.

SİYASİ RİSKLER:

Aynı araştırmada katılımcıların en büyük endişe kaynağının siyasi belirsizlik olduğu ortaya çıkmış. Bölgesel değil, global bir siyasi karmaşanın yaşandığı dünyada, üstüne bir de ticaret savaşlarının eklendiğini düşündüğümüzde, sektörün bundan etkilenmeyeceğini düşünmek hayalcilikten başka bir şey değil. Asıl etkilerinin ise 2021’in sonunda görüleceğini düşünülüyor.

SOSYAL EŞİTSİZLİK:

Endişe kaynaklarından biri olmasa da sektörün orta vadede karşılaşması muhtemel en büyük sorunlarından biri olarak görünen sosyal eşitsizlik, aynı zamanda siyasi gündemi de belirleyecek olmasından dolayı yatırımcıların dikkatinde! Araştırma katılımcılarının yarısından fazlası ise 2020’deki önemli sosyal konulardan biri olarak uygun fiyatlı konutların bulunması konusunda endişeli olduklarını söylüyor.

 

0 Comments
Share

Ayse fügen ARDA

Reply your comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *