Gayrimenkul

Ev Almaya Hazır mısınız?

ev-almaya-hazir-misiniz-2

Malum şu sıra tüm sektörde kredi faiz oranlarındaki indirim kampanyası konuşuluyor. Konut satın almaya hem oturmak hem de yatırım için ciddi oranda bir ilgi artışı var. Reel talep bundan daha düşük çünkü “fırsatçılar” dediğimiz kesim bu durumu fırsat bilerek zam üstüne zam yapıyor. Bu yüzden birçok kişi bekle-gör durumunda ama bir fırsatını bulsa hemen ev alacak. İyi bir danışmanla çalışmanız ve iyi bir iç denge oturtmanız durumunda çok iyi bir fırsat yakalayabilirsiniz. Her şeyden önce yatırım ya da oturum için bazı değerlendirmelerde bulunmanız gerekiyor

Sonunda hayalinizdeki evi buldunuz ve bir karar aşamasındasınız; bu evi satın mı almalısınız yoksa kiralamalı mısınız? Bunun için iyice düşünüp taşınmalı ve bazı kriterleri yerine getirip getirmediğinizi bilmek zorundasınız. Ev satın almak, özellikle son yıllarda Türkiye’de bir hayli popüler olmuş durumda. Hal böyle olunca, hemen herkes kendisi için uygun bir ev bulunca, anında satın almaya çalışıyor. Peki ev satın alma işi popüler kültür istiyor diye yapılacak bir şey mi? Yoksa ev satın almaya gerçekten ihtiyacınız mı var?

Ev satın almak veya almamak, maddi açıdan satın alma işinin sizin için önemli bir adım olup olmadığını belirlemek için yaşamınızı değerlendirmeyi içeren bir süreçtir. Ev sahibi olmak için hazır olabileceğinize dair bazı işaretler olduğunu bilmelisiniz.

Borç-Gelir Oranı

Kredi veren kuruluşlar genellikle borç-gelir oranı temelinde borç vermeye karar verirler. Borç-gelir oranı, brüt aylık gelirinize olan toplam aylık borcunuzla ilgilidir. Bu sayı ne kadar yüksek olursa, finansman almak o kadar zor olur. Gelirinizin büyük bir bölümü önceden mevcut kredilerinizi ödeyecekse, büyük bir kredi ödeyip ödemek konusunda kendinize sormanız gerekir. Otomobil kredilerinizi, öğrenci kredilerinizi ve kredi kartı borcunuzu hala ödüyorsanız veya borç-gelir oranınız %43’ün üzerindeyse, ev satın almak için uygun bir zaman olmayabilir. Bir süre daha kirada oturmanız mali açıdan sizi daha mutlu edecektir.

Peşinat

Peşinat, taksitle ev satın alırken, ilk anda ödemeniz gereken, evin toplam fiyatının bir yüzdesidir. Aslına bakarsanız taksitle ev satın almak isteyen kişilerin karşılaştıkları en büyük engellerin başında geliyor. Bu şekilde ev almaya kararlıysanız, peşinat olarak ne kadar verebileceğinizi de bilmek zorundasınız. Standart olan, evin fiyatının %20’sinden fazlasını vermemektir. Bu durum, kısıtlı imkanları olan ve aylık gelirini zaten borç ödemeye ayıran bir kişi için finans kontrolü sağlamak adına önemlidir.

5 Yıl Kuralı

Bir evi oturma amaçlı almak istiyorsanız, 5 yıl kuralını işletmenizde fayda var. Yatırım amacıyla alınmayan evler için, en az 5 yıl o evde kalmayı planlıyor olmanız, o evi satın almak için ideal bir sebep olabilir.

Acil Durum Birikimleri

Hayatın zorluklarla dolu olduğunu biliyoruz. Ne zaman karşımıza yüksek maliyetli ödemeler çıkacağını kestirmek zor. Özellikle mali açıdan bunlara hazırlanmanız gerekir. Bir ev satın almaya hazır olduğunuza dair bir başka önemli işaret ise bu tip acil durum ödemeleri için yeterli birikime sahip olmaktır. İşten çıkarmalar, yüksek araç tamiratları, acil tıbbi masraflar, eğitim masrafları olaylara ayrılmış birikiminiz olması gerekir. Eğer ki, bu tip acil konularda finansal olarak iyi durumdaysanız, ev satın almak için ideal bir zaman olabilir.

Ev Satın Alma Maliyetleri

Bir ev satın almak sadece etiket fiyatını alabilmekten fazlasını gerektirir. Çoğu yeni alıcının dikkate almadığı birçok ekstra maliyet daha vardır. Büyük bir masrafa neden olabilecek bu ücretlerin hepsi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Hazırlıklı olmakta fayda var.

Ev satın alma ücretinin yanında tapu ücretleri, emlak vergileri, komisyonlar, ev sigortası, aidat, bakım, yenileme giderleri gibi ücretler üst üste konulduğunda bir hayli masraf çıkar. Bu ücretleri kısa ve uzun vadede ödeyebileceğinizden emin olmalısınız.

Ne aradığınızı bilin.

Karar sizin; satın mı alacaksınız yoksa kira ödeyerek yolunuza devam mı edeceksiniz?

0 Comments
Share

Ayse fügen ARDA

Reply your comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *