Gayrimenkul

YABANCILAR HANGİ KONUTLARI TERCİH EDİYOR?

yabancilar-hangi-konutlari-tercih-ediyor

Yabancılar ülkemizden konut satın almaya büyük bir hızla devam ediyor. Nisan ayında da artış sürdü. Satışlar, geçen yılın aynı ayına göre %82,1 artarak 3.720 oldu. İlk sırada 1.839 konut satışıyla İstanbul bulunurken, İstanbul’u 676 satışla Antalya, 210 satışla Ankara, 201 satışla Bursa ve 142 satışla Yalova izledi. Ülkemizden en fazla sayıda konut alan ülke vatandaşları 533 konutla Iraklılar oldu. Nisan ayında Suudi Arabistan vatandaşları 395, İran vatandaşları 332, Rusya ve Kuveyt vatandaşları 202’şer konut edindi. 2019 yılının ilk 4 aylık rakamları da netleşmiş oldu. Türkiye İstatistik Kurumuna göre, Ocak-Nisan periyodunda İstanbul’da 6.160, Antalya’da 2.575, Ankara’da 761, Bursa’da 691 ve Yalova’da 552 konut satış gerçekleşti.

Yabancıların Konut Tipi Tercihleri

Verilere göre yabancı tercihlerinde 2+1 ve 3+1 tipi evlerde nominal artışlar görülürken, 1+1 ve 4+1 tipi evlerde nominal azalışlar görülüyor. Bu durumun oluşmasında fiyatın da önemi büyük. Daha önceden ilk tercih 1+1 olurken, bunun etkisinin giderek azaldığı görülüyor. 2+1 ve 3+1 evlerin getirisi beklentileri karşılıyor ve 4+1 tipi evler için de yükselen fiyat farkı tercih edilmiyor.

Yabancıya Satışlar Devam Edecek

Hükümet tarafından gayrimenkul yatırımı yapan kişilere vatandaşlık verilmesindeki alt limit 250 bin dolara indirildikten sonra yükselişe geçen satışlar, diğer teşvikler ve dolar kurunun yükselmesiyle birlikte yatırımcı için adeta bir fırsata dönüştü. Üstelik, bir yabancı yatırımcının gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni şartı da aranmıyor. Yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüz ölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Comments
Share

Ayse fügen ARDA

Reply your comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *